En kris i en kris: att skapa en säker tillflyktsort för sudans flyktingbarn
25 september 2023
"War Child använder vad vi kallar en snabb första hjälpen för att kunna reagera på nya krig och kriser. Genom en uppsättning viktiga verktyg och strömlinjeformade beslutsprocesser är denna mekanism utformad för att hjälpa oss att reagera inom 48 timmar efter en humanitär katastrof. Det var detta som hände när sammandrabbningarna började i april. Vår arbetsgrupp för nödsituationer samlades för att undersöka hur vi bäst kunde tillföra mervärde till den internationella insatsen. Med ett kontor i Sydsudan valde vi att fokusera våra insatser på flyktingar och ge livsviktigt skydd och psykosocialt stöd till de hundratals barn och familjer som korsade gränsen."
"Situationen var fruktansvärd. Vi såg flyktingar komma in i ankomstcenter i ett mycket dåligt skick. De var i chock. Barnen var mycket utmärglade. Många hade bevittnat närståendes död. De hade svårt att acceptera det. Jag minns en flicka som fortsatte att prata om sina föräldrar som om de fortfarande levde...
Förutom den psykologiska påverkan så sov de utomhus. De sanitära förhållandena var mycket dåliga på centren, vilket det fortfarande är. En del barn hade skottskador eller andra skador som de fått under resans gång. Och det tog väldigt lång tid att hantera dem eftersom regeringen var dåligt förberedd. De hade inte personalresurserna som krävdes för att ta hand om alla som anlände."
Toendepi (höger) och mhpss-rådgivaren Felix (vänster) tar emot båtflyktingar nära gränsen till Sudan
Foto: War Child
"Först vill jag betona att War Child inte var först på plats när det gäller medicinsk hjälp, vatten och sanitet med mera. Det är kritiska saker så därför samarbetar vi nära med andra internationella biståndsorganisationer som är specialiserade på dessa områden. Med det sagt kräver de psykiska hälsoproblem och skyddsrisker som uppstår under nödsituationer också omedelbara åtgärder. Flyktingar var utsatta. Det förekom otaliga fall av könsbaserat våld, men även övergrepp i allmänhet. Många barn var ensamkommande, och de flesta hade varit med om mycket traumatiska upplevelser. Det var mycket viktigt att vi gav dem en plats där de kunde känna sig trygga igen."
"Vår insats består av flera delar, men vår främsta prioritet var att inrätta barnvänliga utrymmen vid ankomstcenter i Malakal och Renk samt Palochs flygplats där hundratals flyktingar var strandsatta. Dessa utrymmen är tält där barnen kan leka och delta i gruppaktiviteter, men också tala enskilt med en socialarbetare som kan hänvisa dem till ytterligare stödtjänster.
En annan viktig del av vår verksamhet är att öka medvetenheten i samhället. Hur skyddar föräldrar och vårdnadshavare sina barn från att skadas under dessa stressiga omständigheter? Vilka är de största riskerna just nu? Vilka tjänster finns tillgängliga?
Vi förser också barnen med leksaker och spel, och det finns ett tält för volleyboll. Vi använder lekbaserade metoder som TeamUp för att hjälpa dem minska stress i kroppen och bearbeta svåra känslor. Våra socialarbetare reser runt och identifierar utsatta barn och tar in dem."
Våra trygga platser i Malakal är platser där barn kan röra sig och leka och glömma krigets tyngd för en stund
Foto: War Child
"Naturligtvis finns det en geopolitisk aspekt. Det är ingen tillfällighet att reaktionen för Sudan har varit mycket mindre än reaktionen på Ukraina, till exempel.
När det gäller humanitära insatser kommer byråkratiska utmaningar alltid att vara ett av de största hindren när det gäller beslutsfattande och organisationernas beredskap att agera. Varje frivilligorganisation har ett stelbent system av regler och förordningar som vi måste arbeta inom, så att snabbt komma på plats och aktivera insatsen. Jag tror att det fortfarande finns mycket utrymme för förbättringar."
"Här i Sydsudan var situationen för flyktingar och återvändare redan en utdragen kris, så kriget i Sudan har skapat en kris inom en kris. En av de saker som vi arbetar proaktivt med är att integrera en kris-samordnare i våra projekt så att vi får lite utrymme att reagera i rätt tid.
En krissamordnare är en finansieringsmekanism inom vår ordinarie programplanering som gör att vi kan anpassa oss eller reagera på oförutsedda händelser, i princip en beredskapsfond. Det innebär att vi snabbt kan flytta runt resurser i händelse av en kris med minimal inverkan på de avsedda resultaten av ett projekt.
"Vi kan inte bortse från säkerhetsriskerna och de byråkratiska hindren i Sudan, vilket är en stor utmaning för att kunna ge stöd på andra sidan gränsen.
Vi har inlett ett konsultuppdrag för att utvärdera möjligheterna för War Child att tillföra mervärde, särskilt med fokus på nationella organisationer och aktörer i civilsamhället som står för merparten av den humanitära hjälpen."
Vår katastrofinsats i Sudan har hittills nått cirka 10 500 barn och 3 418 vuxna. Läs mer om vårt arbete för flyktingar och värdsamhällen i Sydsudan här (på engelska).