Ordförande har ordet - Refugee Week
17 juni 2024
Nu närmar sig World Refugee Day och det uppskattas att 47 miljoner barn just nu är på flykt, fördrivna från sina hem, sin vardag, sina vänner och gosedjur. Hundratusentals barn är samtidigt kvar i krig och lever i konstant fruktan och förtvivlan. För alla dessa traumatiserade och tröstlösa barn behöver vi som lever i fred och frihet finnas till med vårt stöd och vår solidaritet.
Jag är barn till krigsbarn och generationer av krigskrossade människor med ärr som gått i arv. Min mormor Sofia nattade mig med krigssagor och sorgesånger om förlusterna och flykten. Mormor berättade hur hon som barn flydde ett folkmord och hur hon sen som vuxen fick uppleva hur de italienska fascisterna och de tyska nazisterna invaderade vårt land under andra världskriget. Mormor förlorade sina första två barn i kriget, min morbror Mihalis och min moster Hrissoula, och dem sörjde hon genom att gå svartklädd resten av livet. Min mamma som föddes mitt i brinnande krig fick sin döda systers namn medan fascister sparkade boll med avhuggna huvud. Morfar fick ett träben som jag långt senare skulle leka med när familjen åkte hem till Grekland. Där tvingade fattigdomen och militärdiktaturen min mamma och pappa att fly vidare hit till Sverige. Efter ett par år som gömda flyktingar fick vi till slut stanna.
Mitt stympade släktträd var inget unikt i Rinkebyskolan där jag gick. Var och varannan unge kom från krig, kriser och kupper. Våra vänner från Beirut berättade om de öronbedövande krigslarmen som fortfarande visslade i deras öron. Ungarna från Chile berättade om pappor som blivit torterade av militärjuntan. Våra klasskamrater hade flytt från alla de krig och konflikter i världen som vi såg på Tv-nyheterna.
Numera möter jag gråtande, blodiga barn direkt och dygnet runt i mina sociala medier. Lemlästade barn som förgäves försöker väcka liv i sina mödrars livlösa kroppar håller mig vaken om nätterna. Bilder som etsar sig fast i minnet.
När jag som ambassadör för Kvinna till Kvinna besökte Gaza 2015 möttes jag av en hjärtskärande förödelse. I ett fint hus vid havet träffade jag den sexåriga flickan som hade överlevt tre krig. Hennes familj hade inte haft samma tur. Nu bodde hon hos sin faster juristen Mona som kämpade för kvinnors rättigheter. Trots hettan och närheten till havet fick barnen inte bada för att vattnet var förgiftat. Redan då led barnen av bristen på vatten, el och framtidstro. Under samma resa fick jag chansen att träffa ett tech-proffs på Gaza Sky Geeks. När jag frågade om hennes drömmar svarade hon: ”När man lever i världens största utomhusfängelse kan man bara drömma om fred och frihet”. Hon var en av flera ungdomar som hade fått stipendium för att studera på ett toppuniversitet i USA, men fick inte utresetillstånd.
Nio år senare är situationen för barnen i Gaza värre än någonsin. Jag vet inte om barnen jag mötte fortfarande lever men jag vet att det är vår plikt att alltid och förbehållslöst ställa oss på barnens sida mot krigsherrar, terrorister, ockupanter och diktatorer. Barn är oskyldiga och det är vår vuxna skyldighet att skydda dem. Barnkonventionen och allt så hedervärt formulerat om barns rättigheter väger ingenting så länge världen blundar och låter barn lida.
Vi behöver kraftsamla oss för att barn i krig ska få både akut fysisk men också mentalt stöd för att de ska kunna läka och bli välfungerande och välmående medmänniskor i framtiden.
Vi behöver se dem och stötta dem. Vi som drog vinstlotten i livets lotteri och lever i fred och frihet – vi behöver göra mer. Det är därför jag ägnar tid, kraft och energi åt att arbeta ideellt. Engagera dig du också. Om du inte har tid kanske du har pengar. En liten slant gör stor skillnad. Bli månadsgivare. Dra igång en egen insamling. Skapa ett event till förmån för barn i krig. Bjud in företag att finansiera fredsarbete. Är du en framgångsrik artist kan du uppträda på vårt event den 21 september på Världsfredsdagen i Stockholm. Det finns tusen saker du, jag och vi kan göra tillsammans. Allt gör skillnad!
War Child arbetar med psykosocialt stöd, skydd och undervisning för barn i krig och konflikt. Vi skapar trygga miljöer dit barnen får komma och vara barn igen. Barnen lär sig om sina rättigheter och vågar prata om vad de varit med om. Det gör att de får verktyg för att skapa sig en framtid och växa upp till helare vuxna. På sikt ger det hopp om en värld med färre krig och konflikter. War Child finns i bland annat ockuperade palestinska områden, Sudan, Jemen, Libanon, Irak, Colombia och många fler! Läs mer om vårt internationella arbete här:
HUR KAN JAG HJÄLPA TILL?
- STÖTTA Stötta War Childs arbete genom att swisha en slant till 900 55 47.
- SAMARBETA Du som jobbar på ett företag kan kontakta oss och se hur er arbetsplats kan bidra till War Child på olika sätt. Kanske har ni en tjänst ni kan erbjuda? Kanske har ni ett företagsevent som vi kan få komma på? Maila kommunikationsansvarig för att höra mer!
- SPRID Sprid barnens berättelser bland familj, vänner och sociala medier! I våra kanaler kan du höra första hands berättelser från barn i krig och konfliktområden. Låt ungas röst höras!