Vad betyder "hem" för den som är på flykt?

17 juni 2024

War-Child_South-Sudan_unaccompanied-children_240605
Temat för Refugee Week 2024 är "Vårt hem". Konflikten och den humanitära krisen i Sudan betecknas ofta som "the Forgotten conflict", den bortglömda konflikten. Flera civilsamhälles organisationer har larmat för att krisen i Sudan fallit mellan stolarna i ljuset av de pågående krigen runtom i världen. War Child finns på plats i Sudan och Sydsudan, läs nedan om vad vi gör där för att stötta barn och unga.

Temat för Refugee Week 2024 är "Vårt hem".

Hem kan vara en tillflyktsort. En känsla. Eller ett sinnestillstånd.

Ibland kan vi finna vårt hem hos en enda person. Andra gånger är det i ett helt samhälle. Ofta handlar det om en enkel gest av omsorg och välkomnande. Hemmet kan vara mer än en plats, och att hitta det kan vara en resa - vilket det är för så många människor som måste lämna sina länder och bygga upp sina liv på nytt.

Under de senaste 10 åren har antalet människor som tvingats lämna sina hem på grund av förföljelse, konflikt, våld eller kränkningar av de mänskliga rättigheterna nästan tredubblats. I slutet av 2023 var 117,3 miljoner människor fördrivna, varav 68,3 miljoner var internflyktingar och 37,6 miljoner var flyktingar. Uppskattningsvis 47 miljoner (40%) är barn under 18 år.

War Child hjälper barn och familjer att hitta en känsla av tillhörighet och ett hem i länder över hela världen, inklusive Sydsudan, som är värd för cirka 330.000 flyktingar och asylsökande, främst från Sudan.

Sydsudan har också 2 miljoner internflyktingar på grund av konflikter, osäkerhet och klimatförändringar. Dessutom har över 500.000 sydsudanesiska flyktingar återvänt till landet sedan undertecknandet av ett fredsavtal 2018. Flyktingkrisen i Sydsudan är fortfarande den största i Afrika.

När War Child först träffar barn och deras familjer kämpar de ofta med sin psykiska hälsa, eftersom de har traumatiserats av konflikter och förflyttningar. Många barn tvingas lämna sina hem utan sina familjer i jakt på arbete, vilket gör dem särskilt sårbara.

De flesta flyr utan någonting, inte ens dokumentation, vilket gör det svårt att få tillgång till myndighetstjänster i deras värdland. Detta, i kombination med brist på inkomst, innebär att tillgången till hälsovård är begränsad och att barnen inte kan fortsätta sin utbildning.

War Child arbetar med värd- och flyktingsamhällen för att främja social sammanhållning. Vi hjälper till att identifiera försvunna barn och återförena dem med sina familjer. Vi genomför ett program som heter Team Up, där aktiviteterna är utformade kring sport för att hjälpa barn att släppa på spänningar, få vänner och bygga upp en gemenskap av stöd. Denna beprövade metod hjälper barn som saknar en trygg och stabil plats att bo och kalla sitt hem att känna sig tryggare, mer som sig själva och ökar deras välbefinnande.

Med hjälp av vår digitala läromedelsapplikation Can't Wait To Learn hjälper vårt program barn att få internationellt erkända kvalifikationer genom att spela pedagogiska spel på surfplattor, vilket gör att barnen kan fortsätta sin utbildning oavsett var de befinner sig. Detta initiativ kombinerar stöd för mental hälsa, barnskydd och utbildning för att hjälpa barnen att återfå förtroendet för sig själva och andra.

Genom att samarbeta med lokala partnerorganisationer på plats utökar vi detta stöd till många fler utsatta och avlägsna barn i Sydsudan och hjälper dem att hitta en ny hemkänsla.

Denna Refugee Week kan du stötta War Child att finnas där för många fler barn och deras familjer antingen genom att SWISHA till 900 55 47, eller ännu bättre - bli månadsgivare här!

Läs nedan om vad hem betyder för de barn på flykt som vi intervjuat i våra projekt i Sydsudan!