”Medan världens ledare pratar dödas barn": War Child sörjer fem barn knutna till organisationens arbete i Libanon

27 september 2024

Statement_1920x950_Black
27 september 2024, Beirut/Amsterdam - Fem barn med anknytning till War Childs arbete i Libanon har dödats i en israelisk bombning under natten, en stark och förödande konsekvens av internationell passivitet och bristande respekt för internationell rätt. Två av War Childs center i Baalbek har också totalförstörts.

”Vi är bortom ord. Våra hjärtan är krossade när vi sörjer dessa barn - tidigare flyktingar från Syrien som kom till Libanon för att söka säkerhet och istället dödades urskillningslöst. Samtidigt som världs ledarna samlas i New York går konflikterna i Mellanöstern bortom kontroll. Parterna i konflikten och deras internationella allierade har skyldigheter enligt internationell humanitär rätt som är helt tydliga, men som ignoreras”, säger Flutra Gorana, War Childs regionchef för Mellanöstern, baserad i Libanon.

Dödandet och fördrivningen av barn är hjärtskärande och helt oacceptabelt. War Child bevittnar hur de barn som vi hjälper utsätts för ångest i samband med plötslig förflyttning och fruktansvärda psykologiska problem på grund av de ständiga explosiva attackerna.

De fem barn som dödades hade tidigare deltagit i War Childs program för icke-formell utbildning och var välbekanta med War Childs personal. War Child arbetar med att identifiera det lämpligaste sättet att ge stöd till överlevande familjemedlemmar och samhället. Men den mest akuta åtgärden som behövs just nu är en nedtrappning för att förhindra ytterligare lidande och rädda liv.

På mindre än en vecka har mer än 700 människor dödats i Libanon, tusentals har skadats och hundratusentals människor har tvingats på flykt. War Child uppmanar alla parter i konflikten att fullgöra sina skyldigheter att respektera internationell humanitär rätt och skydda civila. Alla parter i en väpnad konflikt måste alltid göra åtskillnad mellan civilbefolkningen och stridande, och mellan civila objekt - som bostadshus och skolor - och militära mål. Detta sker inte. Stater med inflytande i denna konflikt har ett juridiskt ansvar, bland annat för att förhindra allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

Mer information och intervjuer:
Ayaat Abdelaziz, War Child Sverige pressansvarig
ayaat.abdelaziz@warchild.se