Att förebygga psykologiska efterskalv
28 september 2023
90 % av nordvästra Syrien är beroende av bistånd
Klockan är fyra på morgonen när den första jordbävningen får 12-åriga Farahs hus att skaka. I panik följer hon efter sin familj ut, precis i tid, för sekunder senare är byggnaden bokstavligen delad på mitten. I dag är det hon kallar för sitt hem ett tält utan rinnande vatten eller elektricitet.
Farah är ett av tusentals barn som lever med följderna av jordbävningarna i februari. I nordvästra Syrien dödades mer än 4 500 människor, tiotusentals skadades och 109 000 tvingades på flykt för att hitta skydd. Mer än ett halvår senare är 90 procent av invånarna i regionen beroende av humanitärt bistånd för att klara sig.
Genom vår utbildning återfår barnen sitt självförtroende, sin stabilitet och sitt hopp om framtiden
Foto: War Child
12-åriga Farahs hem förstördes i jordbävningarna
Foto: War Child
Psykologiska konsekvenser
Förutom de fysiska effekterna av förstörelsen har de psykologiska konsekvenserna varit långvariga. "Varje dag och natt är jag rädd för att jordbävningarna ska komma tillbaka", säger Farah. "Min rädsla för jordbävningar är större än min rädsla för krig."
Efter mer än ett decennium av krig upplever barnen också en förnyad känsla av hopplöshet inför framtiden. "Jag kunde inte gå i skolan under en lång tid", tillägger Farah. "Jag hatade det, jag var rädd att jag aldrig skulle återvända."
Utökade insatser
War Child har arbetat genom partnerorganisationer i Syrien sedan 2012 på grund av den långvariga konflikten. Detta innebar att vår personal omedelbart var på plats för att ge psykologisk första hjälpen och assistans. Nu, tack vare viktig finansiering från en allians av hjälporganisationer i Nederländerna (Giro 555), har vi kunnat utöka vår insats för att tillgodose pågående och nya behov. Tillsammans med lokala partner har vi snabbt utökat vårt psykosociala stöd, skydd och utbildningsverksamhet för att upprätthålla hoppet och förbättra välbefinnandet bland unga människor.
Sedan vår senaste uppdatering har vi inrättat tre nya säkra platser där barn som Farah kan samlas för att lära sig och leka, fritt från rädsla. Totalt 41 klassrum i fyra skolbyggnader har renoverats där 1 080 barn deltar i formella utbildningsprogram med undervisningsmaterial som tillhandahålls av War Child. Cirka 900 barn deltog i våra lektioner och ytterligare 370 följde våra sommarkurser, vilket säkerställde att de inte missade viktiga månader av skolgång.
BeThere, en av våra evidensbaserade metoder, har också införts för att minska stressen bland föräldrar och vårdgivare så att de kan erbjuda en trygg hemmiljö.
Med de pengar vi fick kunde vi tillhandahålla 54 772 brödpaket till 2 506 drabbade familjer. "Värdighetspaket" fyllda med hygien- och menstruationsprodukter fortsätter att regelbundet levereras till mer än 4 000 kvinnor och flickor.
Ett drygt halvår efter jordbävningarna är 90 procent av nordvästra Syrien beroende av humanitärt bistånd
Foto: Mahmoud Sulaiman
Förebygga konsekvenserna
Psykosocialt stöd är fortfarande ett huvudtema för att förebygga de psykiska konsekvenserna som är alltför vanliga under månaderna och åren efter en traumatisk händelse. I våra trygga miljöer får Farah och andra stöd att bearbeta sina känslor och släppa spänningar i kroppen, genom insatser som TeamUp. Med tiden har de lek- och rörelsebaserade sessionerna haft en uppbyggande effekt. "Sessionerna har hjälpt mig mycket", säger Farah. "Det är väldigt roligt eftersom vi leker och skrattar och arbetar tillsammans. Nu känner jag mig inte så stressad."
Ett ögonblick av lugn - Farah och hennes syster
Foto: War Child
Genom lek och rörelse börjar Farah långsamt att läka
Foto: War Child