Så stöttar vi det växande antalet konfliktdrabbade barn världen över
31 mars 2022
Konfliktbarometern
Enligt Konfliktbarometern 2021 finns det i dag 40 krig och väpnade konflikter i världen. Precis som 2020 ser vi ett fortsatt högt antal mycket våldsamma konflikter – en tydlig påminnelse om att inte ens en pandemi har gjort något för att sätta stopp för mänsklig krigföring.
För andra året i rad identifierades Subsahariska Afrika (området söder om Saharaöknen) som den region med flest krig. Rapporten pekar också på en oroväckande uppåtgående trend i rivaliteten mellan olika befolkningsgrupper i regionen.
– I östra DR Kongo ser vi detta på nära håll, säger Mamadou Sylla, tillfällig landschef för War Child i DR Kongo. Etniskt våld, som sammandrabbningarna i Bunyakiri i april förra året, leder till massförflyttningar och försätter tusentals barn i en osäker situation. Klimatförändringen tar också ut sin rätt, då sammandrabbningar mellan väpnade grupper i allt högre grad handlar om kontroll över begränsade naturresurser.
Foto: War Child
Den psykiska hälsan hos en hel generation är i fara
I rapporten nämns också utdragna konflikter och våld som återigen ökar i Jemen, Afghanistan, Colombia, Palestina, Sydsudan, Sudan och Syrien – länder där War Child har en aktiv närvaro.
Barn som växer upp i dessa miljöer utsätts för flera allvarliga risker, bland annat skador, sexuella övergrepp, utnyttjande och rekrytering av väpnade grupper – allt med allvarliga konsekvenser för deras psykiska hälsa.
Heba Ghalayini, vår specialist på psykosocialt stöd i Palestina, berättar hur förra årets våld i Gaza fortfarande påvekar barn och unga.
– Jag möter fler och fler barn som visar symtom på allvarliga psykiska problem, bland annat mardrömmar, aggressivitet och oförmåga att fokusera, säger hon.
Om problemen inte upptäcks tidigt är man rädd att många av dessa symptom kan utvecklas till livslånga problem. War Child arbetar för att konfrontera denna psykiska hälsokris direkt.
Att nå ut till ett större antal barn snabbare
Trots denna dystra rapport är barn extremt motståndskraftiga. Med rätt stöd i rätt ögonblick kan de flesta av dem övervinna de motgångar de upplever.
Därför arbetar War Child för att nå fler barn snabbare med hjälp av psykologisk första hjälpen. Denna stödinsats för nödsituationer innehåller viktiga verktyg och metoder som används av vår personal världen över för att ge livsviktigt stöd till barn och familjer inom 48 timmar efter en humanitär katastrof. Insatserna underlättas av snabba beslutsprocesser samt en virtuellt arbetsrum där information uppdateras i realtid.
Foto: War Child
Efter att redan ha fungerat för snabba insatser i Libanon, Sydsudan, Palestina och andra länder använder vi nu psykologisk första hjälpen i vår insats i Ukraina. Genom att arbeta tillsammans med, och genom lokala partner kan vi samla resurser och sprida vårt stöd jämnt till alla barn som drabbas av konflikter världen över.