Together: vårt mentorskapsprogram med Scania
14 juni 2022
Together
Binyam är 17 år och kom till Sverige från Somalia för drygt ett år sen. Han hörde talas om projektet när War Child besökte hans skola i Södertälje.
– Det lät bra att man fick träffa många olika personer. Vi har spelat olika sporter som fotboll och pingis och vi har spelat musik. Det var roligast! Jag spelar inte instrument men det var roligt att få prova, säger han.
Under en av de sista träffarna fick deltagarna åka lastbil på Scanias testbana. I vanliga fall är det mest kunder och medarbetare som håller till på banorna men den här gången får Together-deltagarna spänna fast sig på lastbilsflaket och åka med.
– Vi åkte ganska snabbt genom skogen och såg många olika Scaniabilar. Han som körde var duktig, säger Binyam.
– Jag har åkt den här banan förut, man blir förvånad över att det faktiskt går på de små och branta vägarna, säger en av Binyams mentorer, Raul.
Raul och Binyam
Foto: War Child
Scania truck
Foto: War Child
Raul arbetar med kommunikation på Scania och hade hört talas om Scanias samarbete med War Child tidigare men inte haft möjligheten att vara med förut.
Vi har till exempel tillsammans med ungdomarna gjort en gemensam Spotifylista där vi delar musik, berättar Raul och tar fram sin mobil och ger till Binyam.
– Jag lyssnar mest på hiphop, säger Binyam och skrollar igenom listan och sätter på en låt. Scharma Boy, han är från Somalia!
Vad har du lärt dig av att vara med i Together Raul?
– Att ungdomar är likadana över hela världen. Jag har en sextonåring och en tjugoåring hemma och det är verkligen ingen skillnad.
Två andra som lärt känna varandra under våren är Maria och Mohsin. Maria jobbar som ingenjör på Scania och läste om möjligheten att vara med i Together på Scanias intranät.
– Jag är själv invandrare och tyckte inte att det var så lätt när jag kom från Ungern 2006. Därför kändes det bra att bli mentor, berättar hon.
Mohsin hörde talas om Togheter när War Child besökte hans skola. Han går teknikprogrammet och drömmer om att bli ingenjör, precis som Maria.
Maria och Mohsin
Foto: War Child
Målet med Together är att genom viktiga vuxenkontakter och meningsfulla fritidsaktiviteter ge ungdomarna bättre välbefinnande och en ökad känsla av tillhörighet till Sverige och Södertälje. Mentorerna ger av sin tid och sitt engagemang för att skapa ett bättre lokalsamhälle. Under träffarna har de tillsammans fått prova på olika aktiviteter och lärt känna varandra genom att utbyta erfarenheter.
– Vi har gjort massa olika saker. Allt har varit roligt. Man har blivit mer trygg av att vara med, berättar Mohsin. Första gången vi sågs var vi här på Gröndal på Scania och presenterade oss för varandra.
– Då var vi nog alla lite blyga, fyller Maria i.
– Sen andra gången fick jag hjälp att skriva mitt CV. Jag visste inte hur man gjorde men lärde mig. En annan gång spelade vi brännboll.
– Ja, jag har aldrig spelat förut, men du var ju så bra, säger Maria.
– Jag hade bara spelat en gång! Men jag har också spelat mycket kricket förut, säger Mohsin.
En vecka efter lastbilsåkningen samlas alla deltagare för middag och avslutning. Det är fjärde året som War Child och Scania samarbetar och för War Child är Together en viktig del av det nationella arbetet.
Binyam, My, Ahsan och Ngabu under en av de sista träffarna
Foto: War Child