Uppmaning till världsledare för omedelbart agerande

17 maj 2024

Statement_1920x950_Black
20 civilsamhällesorganisationer, däribland War Child, ställer sig kritiska till staters passivitet mitt under Israels invasion av Rafah. Invasionen har orsakat tvångsförflyttning av civilbefolkningen; nästan hälften av dem är barn, har ytterligare stört det humanitära svaret och skurit av tillgången i söder. Läs hela uttalandet.

Trots upprepade uppmaningar från statschefer, FN-tjänstemän och humanitära organisationer att avstå från att utvidga sin markoffensiv i Rafah, trädde israeliska trupper in i guvernementet den 7 maj.

Över 1,5 miljoner människor, inklusive 600 000 barn, löper allvarlig risk; mer än 450 000 palestinier har flytt från Rafah sedan Israel först utfärdade olagliga "evakueringsorders" där den 6 maj. Medan den israeliska armén redan har tagit kontroll över tätbefolkade områden inuti Rafah, skapar utfärdandet av nya "evakueringsorders" den 11 maj förutsättningarna för ytterligare framsteg i den militära invasionen, vilket kommer att leda till totalt sammanbrott för livräddande tjänster där. Den israeliska militäroffensiven har avbrutit tillgången till hjälp till Gaza genom Rafah och Kerem Shalom / Karm Abu Salem-gränserna.

Tredjeländer har ansvaret att omedelbart agera för att avsluta och utkräva ansvar för de allvarliga brotten mot internationell humanitär rätt som äger rum i Gaza. Det första steget för tredjeländer att uppfylla sina egna rättsliga skyldigheter att säkerställa att internationell humanitär rätt respekteras är att stoppa invasionen av Rafah, öppna alla landgränser och häva interna hinder för humanitärt bistånd. Som den främsta vapenleverantören till Israels militära insatser bär USA ett betydande ansvar för Israels brott mot internationell humanitär rätt. Förutom att stoppa överföringen av höglastbomber bör USA också använda all sin makt för att stoppa den pågående militära operationen i Rafah. I själva verket måste alla leverantörer av vapen respektera resolutionen från FN:s råd för mänskliga rättigheter som antogs den 5 april och uppmanar dem att upphöra med försäljning, överföring och omdirigering av vapen, ammunition och annan militär utrustning till Israel. Alla stater måste agera nu för att säkerställa en omedelbar och varaktig vapenvila.

Den israeliska militärens "evakueringsorders" är olagliga och utgör tvångsförflyttning, en allvarlig kränkning av internationell humanitär rätt. Israel har beordrat hundratusentals palestinier att fly utan att ge civila och humanitära aktörer tydlig information eller tidsramar. Internationell humanitär rätt fastställer tydliga villkor för att en evakuering ska vara laglig: den ockuperande makten måste säkerställa att dessa förflyttningar är temporära och att fördrivna personer ges tillfredsställande förhållanden av hygien, hälsa, säkerhet och näring, och medlemmar av samma familj får inte separeras. De israeliska myndigheterna har inte uppfyllt något av dessa krav. Redan belastade av flera förflyttningar blir människor i Rafah återigen beordrade att fly mitt i förstörd infrastruktur och gator förorenade av oexploderad ammunition. Fördrivna individer söker skydd i Mellanområdet, Khan Younis och Al Mawasi trots höga nivåer av förstörelse och brist på alla nödvändigheter för att överleva. Konceptet med "humanitära säkra zoner" är meningslöst eftersom områden som tidigare utsetts som sådana har blivit mål för bombning och markoperationer. Medan den obevekliga bombarderingen fortsätter i Rafah, eskalerar flyganfall och markanfall i norr, vilket leder till ytterligare tvångsförflyttning i enklaven.

Den israeliska militärens markinvasion av Rafah stör det humanitära biståndet, i strid med FN:s säkerhetsrådsresolutioner 2720 och 2728 samt Internationella domstolens tillfälliga åtgärder som uppmanar Israel att möjliggöra tillhandahållandet av grundläggande tjänster och humanitärt bistånd. Till följd av Israels militära aktivitet i de norra guvernementen under de senaste månaderna har humanitära aktörer tvingats omlokalisera en betydande del av biståndskapaciteterna i Rafah, inklusive lokaler och lagerlokaler. Den israeliska offensiven tvingar nu redan en del av humanitär personal och operationer att stänga eller omlokalisera igen till andra områden under extremt farliga omständigheter. Lagerlokaler som innehåller akut livräddande bistånd i östra Rafah förblir otillgängliga på grund av närvaron av israeliska styrkor. Medicinska faciliteter i Rafah stänger en efter en.

Varje timme som israeliska styrkor ockuperar gränserna till Rafah och Kerem Shalom / Karm Abu Salem fördömer fler palestinier till svält och nekas medicinsk vård. Israelska styrkor förhindrar helt humanitärt bistånd och personal från att använda Rafah-gränsen. Den tunga militariseringsnivån runt Kerem Shalom / Karm Abu Salem-gränsen som följer av den israeliska markinvasionen ger inte förutsättningarna för en hållbar rörelse av humanitära konvojer. Dessa två gränser utgör huvudlivslinjen för inresa av bistånd till enklaven: deras stängningar störtar Gaza i en ännu större humanitär katastrof. Medan hungersnöd har bekräftats av FN:s livsmedelsprogrammet i norra Gaza och hälso- och sjukvårdssystemet sjunker djupare in i kollaps, minskar lagren av livsviktigt bistånd, inklusive mat, vatten, bränsle och medicinska förnödenheter snabbt. Detta har redan resulterat i stängningen av tjänster som är avgörande för civilbefolkningens överlevnad. Den extremt begränsade återöppningen av de norra gränserna eller möjligheten till en maritim rutt kan inte användas som skäl för att rättfärdiga minskad tillgång genom de södra landgränserna.

Bränslebristen utgör en allvarlig risk för att stoppa humanitära insatser och grundläggande tjänster. Hela den humanitära responsens funktion beror på bränsle, inklusive för att tillgodose prioriterade behov för mer än 1,7 miljoner fördrivna personer. Att omedelbart prioritera brådskande inresa av bränsle är avgörande för att upprätthålla det som återstår av Gazas förödade hälso- och sjukvårdssystem och humanitära respons.

UNDERTECKNAS AV:

ActionAid

Action Against Hunger

American Friends Service Committee (AFSC)

Amnesty International

A.M. Qattan Foundation

Anera

Churches for Middle East Peace (CMEP)

DanChurch Aid (DCA)

Humanity & Inclusion/Handicap International (HI)

IM Swedish Development Partner

INTERSOS

Médecins du Monde International Network

Mennonite Central Committee

Mercy Corps

Norwegian Church Aid (NCA)

Norwegian People's Aid

Oxfam

Plan International

Relief International

War Child Alliance