War Child delar med sig av den första studien om den psykologiska påverkan av kriget på utsatta barn i Gaza

16 december 2024

War Child Sweden_GAZA_STUDIE3
En ny rapport från Gaza avslöjar den djupa psykologiska påverkan av det pågående kriget, särskilt på barn som är skadade, funktionshindrade eller ensamkommande.

I studien, som ämnade undersöka de behov som finns bland barn i Gaza - intervjuades över 500 barn, föräldrar och vårdnadshavare från familjer där minst ett barn är funktionshindrat, skadat eller ensamkommande. Resultaten visar att över ett år av förflyttningar, förluster och obevekliga bombningar har lett till att de mest utsatta barnen i Gaza är allvarligt psykologiskt traumatiserade och att deras familjer befinner sig på gränsen till överlevnad.

Resultaten i denna studie är slående. Vårdnadshavare rapporterar att 96% av barnen känner att döden är nära och nästan hälften tror att de kommer att dö på grund av kriget. Många barn uppvisar tecken på aggressivitet, rädsla, tillbakadragenhet och svår ångest, tillsammans med en genomsyrande känsla av hopplöshet. År av fördrivning, förlust och obevekliga bombningar har lämnat barnen med psykologiska ärr och deras familjer i en svår situation.

“Vi träffade skadade, ensamkommande och funktionshindrade barn och deras vårdnadshavare för att höra dem berätta om hur kriget påverkar deras liv. Det de berättade var hjärtskärande – men tyvärr inte förvånande. Den här studien förstärker det vi har sett, hört och bevittnat under mer än ett år. Barn är traumatiserade av detta krig och vi måste agera"
CTCCM: s projekt tekniska samordnare i Gaza
War Child Sweden_GAZA_STUDIE2

War Child Sweden_GAZA_STUDIE

Studien – Needs Assessment Study of Children with Disabilities, Injured and Separated or Unaccompanied – genomfördes av Community Training Centre for Crisis Management (CTCCM) med stöd av War Child Alliance. Den målar upp en skrämmande bild av barns psykiska hälsa under Israels obevekliga attacker och blockad av humanitärt stöd.

Undersökningen av 504 hushåll visar att 88% av familjerna har tvingats flytta flera gånger. De flesta familjer lever på mindre än 1400 kronor i månaden och brottas med kraftigt stigande priser på mat på grund av den pågående blockaden och restriktionerna på humanitärt bistånd. Samtidigt är 80% av familjeförsörjare arbetslösa, vilket påvisar de förödande ekonomiska konsekvenserna av kriget. I nästan 1 av 4 av de undersökta familjerna är familjeförsörjaren ett barn som är 16 år eller yngre.

“Den här rapporten visar tydligt att Gaza blivit en av de mest fruktansvärda platserna i världen för ett barn att leva i. Förutom att sjukhus, skolor och hem har jämnats med marken, orsakar kriget - ett krig som de inte har startat - psykologiska ärr hos barnen," säger Ranjani Srinivasan, VD på War Child Sverige. Hon fortsätter “Det internationella samfundet måste agera nu, innan den katastrofala psykiska ohälsa som vi bevittnar skapar ett intergenerationellt trauma, vars konsekvenser regionen kommer att få hantera i decennier framöver. Ett omedelbart eldupphör är ett nödvändigt första steg, så att War Child och andra organisationer kan agera för att möta det extrema psykiska lidande som dessa barn utsätts för.”

War Child Sweden_GAZA_STUDY_STATISTICS

Resultaten i rapporten understryker att det internationella samfundet måste agera snabbt. Ett eldupphör är absolut nödvändigt för att möjliggöra för det humanitära biståndet att nå fram. Viktiga förnödenheter, inklusive medicinska förnödenheter och näringstillskott, måste omedelbart nå de behövande. Psykisk hälsa och psykosocialt stöd måste utökas för att hantera det utbredda trauma som barn och deras familjer upplever.

Mitt i denna förödelse har War Child och dess partner gått in för att ge livräddande hjälp. Sedan kriget började har deras insatser nått över 180 000 människor, varav 118 000 barn. Detta inkluderar akutstöd i form av mat, rent vatten, hygienpaket, varma kläder och filtar.

War Child, CTCCM och andra partners har uppmärksammat den akuta psykiska krisen och har börjat ta itu med det trauma som mer än 17 000 barn har upplevt. Program som psykologisk första hjälpen, anpassade versioner av TeamUp och fritidsaktiviteter i barnvänliga miljöer ger en stunds lättnad mitt i kaoset. Dessa insatser är livsviktiga, eftersom de hjälper barnen att bearbeta sina känslor och hitta motståndskraft inför den ofattbara stress de utsätts för. War Child arbetar också med att tillgodose behoven hos ensamkommande barn, en särskilt utsatt grupp. Hittills har över 580 av dessa barn fått direkt stöd, och insatser pågår för att koppla ihop dem med viktiga tjänster och vårdgivare.

Stötta vårat arbete i Gaza och internationellt!

Jag vill ge amount frequency

Mobilnummer

Genom att använda tjänsten godkänner du Användarvillkoren och Integritetspolicyn. Du kan läsa mer om hur vi använder dina ekonomiska uppgifter här.