Projekt i Sverige
Ungdom möter ungdom
I samarbete med Skandia Idéer för livet och Fryshuset startar War Child projektet Ungdom möter ungdom under våren 2024. I Ungdom möter ungdom får nyanlända ungdomar gå en utbildning i psykologisk första hjälpen.
Ungdom möter ungdom
Läs mer här om Ungdom möter ungdomTogether
Det första projektet som startade i Sverige var mentorskapsprogrammet Together, som är ett samarbete mellan War Child, Scania och Södertälje kommun. Projektet ger nyanlända tonåringar i Södertälje en möjlighet att bearbeta sina upplevelser av konflikt och flykt, och träna på struktur och samverkan. De får också viktig vuxenkontakt genom sina mentorer, som alla är anställda på Scania.
Together
Läs mer om TogetherWe Can Do IT!
War Child i Sverige och IBM Sweden inledde ett långsiktigt samarbete 2021 med en pilot av utbildningsprogrammet ‘We Can Do IT!’ I programmet får tjejer med erfarenhet av migration ökade kunskaper om IT samt stöd från en mentor som arbetar på IBM. Målet är att fler tjejer ska inspireras och motiveras till en framtid inom IT. Genom samarbetet vill vi bidra till mer kompetens och en mer tillgänglig IT-sektor. Samtidigt bidrar det på sikt till en bransch med mer mångfald.
We Can Do IT!
Läs mer om We Can Do IT!FemHoppet
FemHoppet skapades för att försöka skapa en mer inkluderande arbetsmarknad med fokus på nyanlända unga kvinnor i Sverige. Med utgångspunkt från arbetsmarknadsmetodik som använts i tidigare War Child-projekt är målet för FemHoppet att stödja nyanlända unga kvinnor in i arbete i Sverige. Projektet inleddes i mars 2023 och pågår tills 2025.
FemHoppet
Läs mer om FemHoppetNaturkraft
I Naturkraft utforskar nyanlända ungdomar den svenska naturen tillsammans med ledare från War Child. Genom engagerande aktiviteter som vandring, skridskoåkning och kajakpaddling utvecklas ungdomarna till tryggare individer. War Childs evidensbaserade metoder för psykosocialt stöd är välbeprövade och har utvecklats i fält under mer än 20 år. Genom att kombinera psykosocialt stöd med natur och motion vill War Child ge ungdomarna verktyg att förbättra sitt psykiska mående och bli mer motståndskraftiga, för att kunna möta framtida utmaningar.
Naturkraft
Läs mer om NaturkraftFramtidshoppet
Framtidshoppet ger ensamkommande ungdomar som omfattas av Gymnasielagen förutsättningar och verktyg för att själva kunna skapa sig en positiv framtid. De ungdomar som omfattas av lagen utvisas om de inte hittar en tillsvidareanställning inom sex månader efter studenten. Från september 2021 till februari 2023 genomförde vi Framtidshoppet tillsammans med våra partner Arbetskraftförmedlingens kampanj REDO, Nordisk kompetens, IM och Ensamkommandes Förbund med finansiellt stöd från Postkodstiftelsen.